198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Horecaconcept: HTC Advies betrokken bij succesvol budgethotel Via Amsterdam

Aan de rand van Amsterdam heeft Via Hostels in 2017 een van de meest succesvolle budgethotels van Nederland geopend. Het hotel is gevestigd aan de Diemerhof in Diemen, een voormalig kantoorpand. HTC Advies ontwikkelde het horecaconcept, in samenwerking met interieurarchitect Sheryl Leysner.

‘Amsterdam kampt vanaf 2015 al met een forse leegstand van kantoorgebouwen,’ vertelt Tom Rietveld, adviseur bij HTC Advies. ‘Daarom is gezocht naar mogelijkheden om deze kantoren om te bouwen naar hotelaccommodaties, vooral omdat hieraan een tekort is in de binnenstad van Amsterdam.’ Via Hostels wordt via haar netwerk getipt over het kantoorpand aan de Diemerhof en zoekt contact met de gemeentes Amsterdam en Diemen. Architectenbureau Zaaijer Oever tekent voor het ontwerp, waarna interieurarchitect Sheryl Leysner en HTC Advies met de inrichting en het horecaconcept aan de slag gaan. In januari 2017 start de bouw van Via Amsterdam; de opening volgt in september van dat jaar.

Zevenhonderd gasten per dag
Via Hostels heeft twee soortgelijke projecten in Londen ontwikkeld. Tom Rietveld: ‘Het was een voorrecht om met de ervaren hotelondernemers Yuval Herrmann en Cyril Ogunmakin samen te werken. HTC Advies heeft voor hen de vergunningen aangevraagd bij de gemeente Diemen. Samen hebben we het kantoorpand getransformeerd tot een  accommodatie waar zevenhonderd gasten per dag kunnen verblijven. Daarbij hebben we ons gericht op jonge mensen met relatief weinig budget. Zij hebben met name behoefte aan een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Daar hebben we heel creatief op ingespeeld.’

Urban nineties
Het interieur van Via Amsterdam is gebaseerd op de urban nineties. Daarbij is inspiratie opgedaan bij Planet Internet, het bedrijf dat sinds 1995 in het kantoorpand gehuisvest was.

HTC Advies heeft het horecaconcept ontwikkeld en samen met interieurarchitect Sheryl Leysner de keukeninrichting, het restaurant en de bar ontworpen. Omdat de begroting nogal fors uitpakte, moest er flink worden bezuinigd. Dit is gelukt zonder afbreuk te doen aan het innovatieve ontwerp.

Bezettingsgraad 90%
Omdat Via Hostels onbekend was met de (krappe) arbeidsmarkt in Amsterdam, kreeg HTC Advies ook de opdracht om twee managers te werven. Daarbij is de keuze gemaakt voor William van den Berg (general manager) en Martijn van Roon (F&B manager). Zij konden direct volop aan de slag: vanaf de opening heeft Via Amsterdam een gemiddelde bezettingsgraad van 90%. William van den Berg: ‘De grootste uitdaging was de korte voorbereidingstijd. In september gingen we open, terwijl we in augustus verschillende Online  Travel Agents nog niet eens hadden ingericht en ook het reserveringsysteem nog niet op orde hadden.’ Seger Abels, marketingmanager bij Via Amsterdam, vult hem aan: ‘In het eerste weekend hadden we veel te weinig personeel in huis. Veel medewerkers hebben toen extra diensten gedraaid.’ Het succes heeft er niet onder geleden: vanaf het begin is het gemiddelde reviewcijfer een ruime acht!

Nieuwe uitdagingen
Inmiddels zijn er al weer nieuwe uitdagingen. Zo is er nu elke avond een event in het restaurant en in de bar. Daarvoor is een eventmanager aangesteld. Verder heeft Via Amsterdam het gebouw naast het hotel gekocht. Dat gebouw is bedoeld voor flexwerkplekken, banqueting en catering. Met deze uitbreiding wordt Via Amsterdam een meer dan volwaardige hotelaccommodatie, waar (jonge) toeristen heel graag verblijven. Wat ooit in Londen een succes werd, krijgt daarmee in Amsterdam een glansrijk vervolg.

De foodservice & hospitality experts van HTC Advies begeleiden in Nederland en België organisaties bij vraagstukken op gebied van eten, drinken en verblijven. Daarnaast zijn we expert in de ontwikkeling van vernieuwende horecaconcepten.

senior consultant Tom Rietveld, info@htcadvies.nl, +31 36 3030 500 (picture)