198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us
Koffie

Kopje koffie op het werk: hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Je werkdag beginnen met een kopje koffie: voor veel mensen is dit een dagelijks ritueel. De meeste organisaties en bedrijven faciliteren dit met koffiemachines of –apparaten. Vaak zonder te weten wat het effect is van koffie op het werk. Is het eigenlijk wel zo verstandig om de hele dag door je koffiebeker bij te vullen?

Voor ieder mens geldt dat vermoeidheid toeneemt naarmate je langer wakker bent. Je hersenen maken in de loop van de dag namelijk adenosine (een neurotransmitter) aan: een stofje die zich bindt aan ‘ontvangers’ in de hersenen en de hersenactiviteit afneemt en je moe wordt (New Scientist, 2014). Tijdens het slapen verdwijnt dit stofje, waardoor je ’s ochtends weer fris wakker wordt. Met het drinken van een kopje koffie, krijg je cafeïne binnen. Cafeïne blokkeert de ‘ontvangers’ voor adenosine, waardoor mensen zich minder snel moe voelen. Met als voordeel dat je alert blijft. En dat kan fijn zijn als je druk bent op je werk.  

Een nadeel is dat je lichaam steeds meer ‘ontvangers’ voor adenosine gaat aanmaken en er dus steeds meer slaap of meer cafeïne nodig is om een vermoeid gevoel tegen te gaan. Als je meer koffie gaat drinken om je gevoel van vermoeidheid te compenseren, kan dit leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en/of hartkloppingen (Voedingscentrum). Het effect kan ook zijn dat je moeilijker in slaap valt, waardoor je ‘s ochtends moe wakker wordt en overdag weer meer koffie nodig hebt.

Blijft staan dat werknemers met het drinken van een kopje koffie alerter reageren en een hoger energieniveau hebben. Dit blijkt uit onderzoek waarbij de reactietijd van proefpersonen is getest nadat zij een of meerdere koppen koffie op hadden (M. Robelin en P.J. Rogers, 1998). Opvallende conclusie in dit onderzoek is dat het niet blijkt uit te maken of de proefpersonen één, twee of drie koppen koffie op hadden: de effecten waren hetzelfde.

Dat betekent dat er niets mis is met een kopje koffie op het werk. Echter: met de negatieve gevolgen in ons achterhoofd, is het minder verstandig om je koffiebeker constant bij te vullen. Ons advies: beperk je tot twee of drie lekkere bakjes koffie op een dag, liefst in de ochtend. 

Dit item is tot stand gekomen in samenwerking met Consumatics, partner van HTC advies.